wtorek, 20 grudnia 2011

Chleb pszenny na zakwasie - próba nr 1

Dziś nadszedł dzień, gdy mogę w końcu upiec swój pierwszy chleb na prawdziwym, własnoręcznie wyhodowanym zakwasie. Przegrzebałam całą sieć ;) w poszukiwaniu możliwie najprostszego przepisu na ten mój pierwszy raz. W końcu zdecydowałam się na przepis pochodzący z tej strony:

Biały chleb na zakwasie


500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego



Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej więcej 20 minut).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz