sobota, 24 grudnia 2011

Wigilijna Zupa Migdałowa

Składniki:

Migdały - sparzone, obrane (10dag na 3 osoby)
słodka śmietanka kremówka (0,25 l na 10 dag migdałów)
woda w miarę potrzeby (proporcje nie są zanadto istotne)
olejek migdałowy
cukier do smaku
szczypta soli

Sprzęt:
mikser
garnek
sito
gaza złożona w cztery warstwy albo lniana ściereczka

Wykonanie:
1. Migdały zmielić w mikserze z taką ilością wody, żeby mikser dał radę się kręcić
2. zmieloną papkę wywalić na sito wyłożone gazą, wycisnąć ile się da (do garnka, nie do zlewu)
3. to co zostanie na gazie zmielić ponownie, dodając wody tyle żeby mikser dał radę się kręcić
4. papkę wywalić na sito, wycisnąć ile się da
5. to co zostanie zmielić raz jeszcze
6. i znów wycisnąć

(ja wyciskam w łapach ile sił, a mleko migdałowe cieknie mi po palcach, ach, ach jaki kosmetyk)

To co zostanie po wyciśnięciu można wyrzucić. Natomiast garnek z lurowatą, białą i mało apetyczną cieczą postawić na gazie znaczy się na kuchence, wlać kremówkę, dodać kilka kropli olejku i szczyptę soli, posłodzić do smaku i zagotować.
Wtedy staje się cud.
Lurowata ciecz nabiera gęstości i puszystości. Smak można określić słowami "płynna bita śmietana o smaku migdałowym".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz