piątek, 16 grudnia 2011

Mam smak na dynię z zacierkami na mleku... ;)

Zupa dyniowa to mój smak dzieciństwa! U nas w domu zawsze jadło się dużo zup mlecznych, a ta jest dla mnie zupełnie wyjątkowa!

Przepis:
kawałek dyni
mleko
jajko
mąka (u mnie żytnia razowa)
sól/cukier

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Zalewamy wodą - tylko tyle by przykryła dynię i gotujemy do miękkości. Jak dynia jest już bardzo miękka, a wręcz rozpada się dolewamy mleko (ilość mleka zależy od tego jak gęstą zupę chcecie otrzymać). Całość gotujemy jeszcze jakiś czas na małym ogniu. Dynie dokładnie rozgniatamy (powstanie nam zupa krem- nie trzeba jej miksować, ale jeśli chcecie mieć idealnie gładką konsystencję to jak najbardziej możecie uruchomić blender) i gotujemy na niej kluski lane lub kładzione. Ciasto na kluski robimy z jajka i mąki - proporcje zależą od tego jaką wersję lubicie. Standardowo na 1 jajko dodajemy łyżkę mąki. Gotową zupę możecie posolić lub posłodzić w zależności od Waszego gustu. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz